96 miljoonan euron boikotti?

Isrealia vastaan on usein viritelty kuluttajaboikottia, ja asia on taas ajankohtainen maan hyökättyä Libanoniin. Mutta kuinka suuresta urakasta onkaan kysysmys?

Vuonna 2005 Israelin vienti Suomeen oli 95,64 miljoonaa euroa. Suomen vienti Isreliin oli puolestaan 155,24 miljoona euroa.

Molempien maiden BKT:n saa muuten sattumalta kertomalla summat noin tuhannella:

 BKT Israel: 96,6 miljardia euroa  (13.940 €/asukas)
 BKT Suomi: 155,24 miljardia euroa  (28.869 €/asukas)

Kaikki luvut vuodelta 2005.

Lähde: Keskisuomalainen 3.8.2006
Lisätietoja myös: Finpron Maaraportti: Israel 4/2006

3 vastausta to “96 miljoonan euron boikotti?”

  1. Halo Efekti Says:

    Minä harrastan piiloboikotteja. Kukaan ei edes tiedä että tietoisen aktiivisesti boikotoin tiettyjä tuotteita ja palveluja. Se ei myöskään näy missään tilastossa. Kuinkahan moni muu tekee näin?

  2. numeraali Says:

    Lieneekö boikoteista tai niiden vaikutuksista tilastoja ylipäätäänkään?

    Piiloboikotit taitavat kuitenkin olla aika yleisiä. Itse välttelen mitä kummallisimmista syistä erinäköisiä firmoja ja niiden tuotteita.

  3. Pauli Ojala Says:

    Lainaan tuoreinta kirjettäni tästä päältä:
    http://www.helsinki.fi/~pjojala/HS.htm

    USA hyötyy Israelista aivoviennin vuoksi

    Vuodenvaihteen alla mediassa on taas parjattu kilvan USA:n ”kehitysavusta” Israelille. Tosiasiassa USA lypsää Israelia eikä toisinpäin. Näin voi väittää, koska aivovientiä Yhdysvaltoihin ei saa estää. Ennen 2. intifadaa USA:n teknologiapörssi Nasdaqissa oli peräti 200 israelilaisyhtiötä (enemmän kuin koko Euroopasta yhteensä) ja nykyäänkin luku on liki 100.

    Israel vetää tänään riskipääomia (VC, Venture Capital) enemmän kuin koko Eurooppa. Uutena ilmiönä ylikansalliset yhtiöt kuten Intel Centricon-suorittimensa kanssa on siirtänyt tuotantoansa halpamaiden sijaan Israeliin, jossa 25% väestöstä on suorittanut akateemisen loppututkinnon. Hiljattain Israelissa lanseerattiin myös maailman suurin geneerisiä lääkkeitä tehtaileva laitos.

    Dollarit ovat vihreitä, koska jenkit repivät ne puusta raakoina, sanotaan. Israelin ei ole annettu skaalata ainoankaan oman yhtiönsä tuotantoa miljarditasolle, vaan ne viedään pois maasta enemmänkin autotallivaiheessa. Amerikka pitää Israelia kuin innovaatiolaboratorionaan tai 51. osavaltionaan. Käsittämättömät 25% israelilaisista tutkijoista on muuttanut Yhdysvaltoihin – eikä luvussa ole edes mukana kaksoiskansalaisuuden saaneita tutkijoita. Seuraavaksi suurimmat Amerikan-osuudet ovat Kanadan 12,2%, Alankomaiden 4,3% ja Italian 4,2%.

    Tekes ja Sitra voisivat ottaa oppia Israelin rahoituspolitiikasta aloittaville firmoille: Tukirahat ohjataan pääasiassa siten, että 2-10 vuoteen yrityksen ei tarvitse maksaa veroja. Tämä estää bluffauksen tutkimussuunnitelmilla ja tekaistuilla patenttihakemuksilla, pakottaen ottamaan huomioon markkinoiden kysynnän. Ilman kassavirtaa suoraa valtionapua ei tule kuin bisnesenkeleiltä. Kun Intel siirsi prosessorituotantoansa Israeliin, tarjottiin sille 10% veroaste.

    Israelin viennistä yli puolet on Hi Tech –tuotteita, OECD-maiden keskiarvon ollessa 25%. Vaikka maataloustuotteiden vienti onkin säilynyt 30 vuotta samansuuruisena, on sen suhteellinen osuus laskenut 70%:sta 3%:iin. Israelin 3000 yrityksestä peräti 80% on alle 10 vuoden ikäinen start up -firmaa, joissa epäonnistumisprosentti on ennätyksellisen alhainen eli 50%. Biolääketieteessä 3. kliiniseen faasiin tai lääkkeeksi on päässyt 400 lääkeaihiota.

    Israelissa tutkimuksen rahoitus väestöä kohden on korkein – ja lakimiesten suhde insinööreihin ja tieteilijöihin matalin koko maailmassa.

    Siunattua Uutta Vuotta, 2008 AD,
    Pauli.Ojala(at)gmail.com
    biokemisti, tuohiurkuri

Jätä kommentti